רקע כללי
חברות ישראליות ובמיוחד במגזר ההיי-טק, מעניקות לעובדיהן אופציות לרכישת מניות. האופציות מוענקות בדרך כלל לפי הוראות סעיף 102 לפקודת מס הכנסה[1], במסלול רווח הון.
בהתאם להוראות סעיף 102, העובד אינו משלם מס בעת הענקת האופציה[2], כל עוד היא מופקדת אצל נאמן ישראלי לתקופה של 24 חודשים לפחות[3].
בנוסף, העובד יכול להמיר את האופציה למניה ללא חבות מס (כשהמרת האופציה למניה יכולה לכלול תשלום תוספת מימוש לחברה). המרת האופציה מעניקה לעובד את הזכות לדיבידנדים במקרה שהחברה מחלקת רווחים.
שיעור המס בעת מכירת אופציות או מניות של חברה פרטית עומד על 25%[4]. לעומת זאת, במקרה של מכירת מניות של חברה ציבורית, שיעור המס נע בין 25% ל-62%[5].
במועד המכירה, הנאמן אחראי לנכות את המס מהתמורה ולהעבירו לרשויות המס.
[1] פקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961, להלן: "הפקודה"
[2] מאמר זה יפרט את הדין הרלוונטי להענקת אופציות בהתאם להוראת סעיף 102 לפקודה, אך רלוונטי גם למקרים בהם מוענקות מניות במסגרת אותן הוראות, למשל RSUs
[3] החוק מפרט תנאים נוספים הדרושים לצורך העמידה בו
[4] על שיעור זה יתווסף מס יסף בשיעור 3% ככל שהעובד חב בו
[5] מס הכנסה לרבות דמי ביטוח לאומי
השלכות המיסוי בישראל במקרה של מכירת אופציות לאחר רילוקיישן
עובד שעובר להתגורר בחו"ל ומוכר אופציות שהוענקו לו בתקופה שבה היה תושב ישראל עלול להיות מחויב בתשלום מס בשתי המדינות: ישראל – בה הוענקו האופציות; מדינת היעד – בה העובד מכר את האופציות.
בעת מכירת האופציות, הנאמן מנכה את שיעור המס המקסימלי הקבוע בחוק[1]. אם העובד מעוניין להפחית את שיעור המס המנוכה, הוא יכול לפנות לרשויות המס בישראל ולקבל "אישור ניכוי מס במקור" המפרט את שיעור המס המופחת. חשוב לדעת, כי תהליך קבלת האישור יכול לקחת מספר שבועות ולכן מומלץ לפנות לרשויות המס מספיק זמן מראש.
אם הנאמן כבר ניכה את המס המקסימלי, העובד יכול להגיש דו"ח שנתי לרשויות המס ולבקש החזר בגין המס שנוכה.
[1] ככלל, ניכוי המס עומד על שיעור של 28% בעת מכירת אופציות או מניות של חברה פרטית, ועל שיעור של 62% (כולל דמי ביטוח לאומי) בעת מכירת מניות של חברה ציבורית
עמדת רשות המסים בישראל לגבי אופציות שהוענקו בישראל ונמכרו לאחר המעבר לחו"ל
בשנת 2018 פרסמה[1] רשות המסים בישראל את עמדתה לגבי אופציות שהוענקו בישראל ונמכרו לאחר המעבר לחו"ל. לפי עמדת הרשות, חבות המס על רווח ממכירת אופציות תחושב לפי מקום הבשלתן[2] – רווח ממכירת אופציות שהבשילו טרם המעבר לחו"ל ימוסה בישראל[3]. רווח ממכירת אופציות שהבשילו לאחר המעבר לחו"ל, ימוסה בישראל תוך מתן זיכוי ממס ששולם בגינן במדינת היעד.
[1] החלטת מיסוי בהסכם 6539/17 – מיסוי אופציות ויחידות השתתפות למניה לעובדים בניוד (Relocation)
[2] תקופת ה- Vesting
[3] ראה הערת שוליים (8)
כפל מס אפשרי במכירת אופציות שהוענקו בישראל ונמכרו לאחר המעבר לחו"ל
כפל מס עשוי להתרחש כאשר רווח ממכירת אופציות מחויב במס בשתי מדינות באופן שונה. אמנם, אמנות למניעת כפל מס מאפשרות זיכוי בגין מס ששולם במדינה אחת כנגד חבות המס במדינה השנייה, אך במקרים רבים הזיכוי אינו גבוה דיו. למשל, כאשר שיעורי המס בשתי המדינות שונים או במקרה בו קיימות מגבלות על מתן הזיכוי. לכן, חשוב לתכנן בקפידה את מועד מכירת האופציות טרם המעבר לחו"ל.
לדוגמה, בישראל הרווח ממכירת אופציות נקבע על פי חלוקה בין תקופת ההבשלה שהתרחשה ממועד הענקה ועד מועד המעבר לחו"ל לבין זו שהתרחשה ממועד המעבר לחו"ל ועד מועד המכירה. לעומת זאת, בארה"ב הרווח ממימוש אופציות מחויב במס על מלוא הסכום, כל עוד העובד נחשב תושב מס בארה"ב בעת המכירה.
כתוצאה מכך, עובד שעבר לארה"ב ומכר בה אופציות שהוענקו לו בעודו תושב ישראל, עלול להיות מחויב בתשלום מס כפול – מס בישראל על הרווח ממכירת אופציות שהובשלו בה. בנוסף, מס בארה"ב על הרווח הכולל ממכירת האופציות.
[1] ככלל, ניכוי המס עומד על שיעור של 28% בעת מכירת אופציות או מניות של חברה פרטית, ועל שיעור של 62% (כולל דמי ביטוח לאומי) בעת מכירת מניות של חברה ציבורית
[1] החלטת מיסוי בהסכם 6539/17 – מיסוי אופציות ויחידות השתתפות למניה לעובדים בניוד (Relocation)
[1] תקופת ה- Vesting [1] ראה הערת שוליים (8)
פתרונות אפשריים לכפל המס האפשרי
לבעיית כפל המס קיימים מספר פתרונות. הפתרון המועדף במקרים רבים הוא למכור את האופציות טרם המעבר לחו"ל. עם זאת, פתרון זה עשוי שלא להתאים כאשר מדובר בחברה פרטית שאינה סחירה, או כאשר צפוי גידול משמעותי בערך האופציות, המקטין מבחינה כלכלית את כדאיות המכירה טרם המעבר.
במקרים שבהם מכירה מוקדמת אינה אפשרית או משתלמת, ניתן לפנות לרשויות המס בישראל בבקשה להפחתת שיעור המס שנוכה בעת המכירה. במקביל, מומלץ לבדוק את האפשרות להפחית את חבות המס במדינת היעד.
נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה או בקשה הקשורים אל ייעוץ מס רילוקיישן